• Zomer sale - tot 70% korting!
  • Ontdek onze nieuwe slaapcollectie!

Tips om een kleine woonkamer in te richten

Ben je niet gezegend met een ruime woonkamer? Geen enkel probleem! Wij hebben namelijk talloze tips om jouw kleine woonkamer ruimtelijk in te richten. Met de kleine woonkamer ideeën van Sanders Wonen laat jij de woonkamer groter lijken dan deze daadwerkelijk is. Niet alleen voor kleine woonkamers, maar ook voor tips bij een tiny house inrichten ben je bij Sanders Wonen aan het juiste adres! Lees verder en doe inspiratie op voor jouw kleine woonkamer.

Kies voor lichte kleuren en materialen

Wanneer je een kleine huiskamer gaat inrichten is het slim om te kiezen voor een licht kleurenpalet. Hiermee laat je de ruimte namelijk optisch groter ogen. Een witte muur is dan ook goed aan te raden. Daarnaast kun je kiezen voor kleuren zoals taupe, beige en lichtgrijs. Deze kleuren kun je terug laten komen op de muur, maar ook in de meubels of accessoires. Ook qua materialen kun je alle kanten op in jouw kleine woonkamer. Materialen zoals metaal en glas zijn erg populair in de kleine woning. Open metalen kasten zijn populair dankzij de minimalistische uitstraling en glas zorgt ervoor dat je er doorheen kunt kijken, wat ook zorgt voor een open uitstraling. Met raamdecoratie bepaal je ook het lichtinval en de uitstraling in jouw woning. Lichte gordijnen laten de kamer ook lichter ogen. Daarnaast bepaal je met het gordijn de hoeveelheid lichtinval. Bij een inbetween gordijn komt veel licht binnen, terwijl je bij een verduisterend gordijn de zon buiten laat.

Ruimtelijke meubels zijn een must

Een kleine of smalle woonkamer inrichten kan erg uitdagend zijn. Daarom geeft Sanders Wonen je graag een aantal meubel tips voor in jouw kleine woonkamer. Ruimtelijke meubels zorgen ervoor dat de ruimte niet te vol en druk oogt. Een voorbeeld van een ruimtelijk meubel is een rechte bank of fauteuil met relatief hoge en slanke poten. Ook is een eettafel met stalen poten een echte aanrader. Hier kun je namelijk tussendoor kijken, waardoor het geen dicht blok oogt. Kortom, strakke lijnen, slanke materialen en hoge uitvoeringen doen het goed in de kleine woonkamer!

Ga de hoogte in

Wanneer je minder ruimte hebt in jouw woonkamer is het slim om de hoogte in te gaan. Kies bijvoorbeeld voor een smalle, hoge kast. In dit geval neemt het meubel namelijk weinig ruimte in beslag, maar kun je veel opbergen. Met planken aan de muur creëer je extra opbergruimte zonder de vloer te hoeven gebruiken. Daarnaast kun je bij de inrichting van de kleine woonkamer ook gebruik maken van een roomdivider. Een roomdivider kast plaats je bijvoorbeeld in het midden van de ruimte en kun je niet alleen als kast gebruiken, maar dient ook als splitsing tussen twee ruimte. Dit is bijvoorbeeld ideaal voor in studio’s.

Maak je kleine woonkamer inrichting af met accessoires

Door het gebruik van accessoires kun je eenvoudig de ruimte groter laten lijken. Denk bijvoorbeeld aan spiegels. Met een spiegel aan de wand creëer je een weerspiegeling die de ruimte groter doet ogen. Ook kun je kiezen voor kleine spiegels in een groep bij elkaar. Daarnaast hebben gordijnen ook een belangrijke functie in de woning, welke de ruimtelijkheid beïnvloedt. Lange gordijnen tot op de grond zorgen namelijk voor een ruimtelijke sfeer in de woonkamer. Je kunt het beste de kleine woonkamer inrichten met lichte gordijnen. Dit zorgt namelijk voor een rustige en open sfeer. Daarnaast is het slim om voor één blikvanger te kiezen in een kleine ruimte. Wil je meer tips voor de kleine woonkamer? Kom inspiratie opdoen in een van onze winkels of bestel de gratis Sanders woongids.

Veelgestelde vragen

Hoe richt je een kleine woonkamer in?

Hoe je jouw woonkamer inricht is afhankelijk van de afmetingen van de woning. In een smalle woning zul je namelijk voor een andere indeling kiezen dan wanneer je een relatief vierkante woonkamer hebt. Bij een smalle en rechte woonkamer plaats je de meubels het beste tegen de muur en zul je eerder kiezen voor een rechte bank. 

Wat voor bank in een kleine woonkamer?

In een kleine woonkamer is het belangrijk om efficiënt en slim met de ruimte om te gaan. Met een rechte bank houd je voldoende loopruimte, terwijl je met een hoekbank de ruimte optimaal benut. Twijfel je wat het beste bij jouw woning past? Gan dan voor een rechte bank met hocker. Deze kun je namelijk opzij schuiven op ieder gewenst moment.

Hoe maak je een kleine woonkamer groot?

Jouw kleine woonkamer laat je groter ogen met het gebruik van lichte kleuren, verticale lijnen en hoogglans materialen. Kies voor lange gordijnen, hoge meubels en hang een grote spiegel op voor een ruimtelijk effect.

Welke meubels in een kleine woonkamer?

Heb je een kleine woonkamer? Veel meubels zijn verkrijgbaar in ruimtebesparende uitvoeringen. Zo creëer je met een ondiepe hoge kast voldoende opbergruimte op weinig oppervlakte. Daarnaast kun je kiezen voor een bank met smallere kussens en leuningen, waardoor je niet inlevert op comfort, maar wel ruimte bespaart.