• Nú extra veel voordeel!
  • Woonmaand bij Sanders Wonen
Kleur in de woonkamer

Woonkamer kleuren kiezen doe je zo

Licht, donker, fel of gewoon wit? De kleur die op de muren van jouw woonkamer gaat, vormt de basis voor de sfeer en uitstraling van jouw huis. Het is best een keuze, de juiste kleur kiezen. Je wilt de meubels er op afstemmen en wat als je nou niet kunt kiezen tussen verschillende kleurcombinaties? Laat je inspireren door de tips, ideeën en het aanbod van Sanders Wonen; zo maken we samen jouw thuis!

Maak je eigen moodboard

Het maken van een moodboard kan enorm helpen met het kiezen van de juiste kleur. Combineer verschillende kleuren met elkaar om te zien wat jij het mooiste vindt. Zo kom je er ook achter of je voor 1, of meerdere verschillende kleuren wilt kiezen. In het moodboard kun je zelfs jouw eigen meubels meenemen in overweging, zo zie je welke kleuren jouw bestaande stijl complementeren. Neem de tijd om erachter te komen wat voor sfeer je prefereert in jouw woonkamer; wil je een statement maken? Moet het een rustige plek zijn? Of wil je vooral een licht en ruimtelijk gevoel creëren? Met het moodboard kun je al deze opties naast elkaar leggen en kijken wat het beste bij jou past!

De mogelijkheden van kleur

Naast dat kleur sfeer geeft aan de woonkamer, kan het ook optische invloeden hebben. Door te kiezen voor een lichte kleur kun je de woonkamer groter, hoger, of ruimtelijker laten lijken. Heb je bijvoorbeeld een laag plafond? Kies dan voor een lichte plafondkleur om de ruimte te verhogen. Heb je juist een hoog plafond en wil je een knusser gevoel creëren? Dan is een donkere kleur the way to go. Ook horizontale kleurvlakken geven een ‘kleiner’ gevoel bij een grote en hoge woonkamer.

Bij een kleine woonkamer werken lichte kleuren in verschillende tinten mooi samen om de ruimte te vergroten. Ook de muren en het plafond dezelfde kleur geven zorgt voor een ruimtelijk gevoel. 

Ga voor een mooie accentwand

Met een accentwand geef je jouw woonkamer snel een nieuwe look. Een accentwand krijgt een andere kleur dan de rest van de muren, hierdoor valt deze muur extra op en komt deze gevoelsmatig ‘naar je toe’ wat een uitnodigend en compact effect geeft. Hierbij kun je kiezen voor een opvallende felle kleur, of juist een diepgroene kleur. Het voordeel van een accentwand is dat deze gemakkelijk over te schilderen is als je het wilt veranderen. Met banken en fauteuils kun je een echt statement maken met de accentwand. Combineer bijvoorbeeld een bank om de accentkleur door te trekken voor een spannende dynamiek.

Kies woonkamer kleuren die passen bij jouw stijl

Het allerbelangrijkste van het kiezen van de juiste woonkamer kleur is dat deze aansluit op jouw stijl en voorkeuren. Heb je een landelijke inrichting? Kies dan bijvoorbeeld voor warme kleuren met tinten van crème en bruin. Bij een industriële inrichting past een muurkleur als antraciet mooi. Wees niet bang om een statement met een felle kleur te maken als dit bij jouw stijl past.

Veelgestelde vragen

Welke kleuren passen bij elkaar in de woonruimte?

Als je een kleur hebt gekozen die je mooi vindt en deze binnen jouw stijl past, kun je met een kleurencirkel zien welke kleuren harmonieus met de gekozen kleur samengaan. Zo zie je bijvoorbeeld alle tinten van wit tot lichtbruin, dit maakt het gemakkelijker om kleuren met elkaar te combineren. Liever een spannende look in jouw woonkamer? Tegenovergestelde kleuren zoals zwart en wit of bruin en geel passen ook goed bij elkaar. 

Welke kleuren in de woonkamer 2023?

De kleuren van 2023 zijn; fel groen, diep paars of oranje tinten. Maar ook het warme kleurenpalet van ton sur ton blijft een grote trend in 2023 met kleuren als taupe, zandkleur en beige.

Hoe kies je een kleur op de muur?

Kies een woonkamer kleur die bij jouw stijl past en die de ruimte complimenteert. Heb je een kleine woonkamer? Kies dan voor lichte kleuren, of een accentwand met een statement kleur. Bij een grote woonkamer kun je elke gewenste kleur kiezen, maar wil je een verkleinend effect? Ga dan voor een donkere kleur op het plafond. Het belangrijkste is dat de kleur bij jouw persoonlijke stijl past! Een moodboard kan helpen om een keuze te maken tussen alle verschillende kleurcombinaties.